Adaktusson blir ny partiledare i KD?

Hem Fokus Adaktusson blir ny partiledare i KD?
Adaktusson blir ny partiledare i KD?
Ebba Busch Thor, Kristdemokraternas partiledare, har inte fått det genomslag hon och partiet hoppades för några år sedan. Opinionssiffrorna ligger konstant under fyra procent i de flesta mätningar som görs. Nu senast för ett par dagar sedan, då KD endast fick 2,8 i Novus’ mätning. I Demoskop, som kom ytterligare ett par dagar före, fick KD 2,9 procent.

Många kristdemokrater har av förklarliga skäl varit bekymrade – inte minst över partiledarens tystnad och att hon har synts för litet – t ex i samband med temporär frånvaro under föräldraledighet. Hon har, menar man, också varit sysselsatt med ’fel’ frågor – i alla fall andra än dem som kommer att vara störst under valåret 2018: Migration och integration, vård, säkerhet… Därför har man ibland kastat blickar mot Linköping, där KDU:s förra ordförande Sara Skyttedal numera är lokalpolitiskt verksam.

Men annars, säger ’vanligtvis välunderrättade källor’, är det Lars Adaktusson, f n verksam i EU-parlamentet, som är den hetaste kandidaten till att ta över efter Ebba Busch Thor. I alla fall under valrörelsen. Det, tror många i KD, skulle ge partiet skjuts i opinionen. De källor NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt med verifierar också att det kan bli så, att Adaktusson åtminstone under valåret, tar över partiledarskapet i hopp om att säkra KD:s riksdagsplats.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!