Hur trovärdig är Ulf Kristersson i försvarsfrågan?

Hem Fokus Hur trovärdig är Ulf Kristersson i försvarsfrågan?
Hur trovärdig är Ulf Kristersson i försvarsfrågan?
Ulf Kristersson och Fredrik Reinfeldt slogs en gång i tiden – det är 25 år sedan – om ordförandeskapet i MUF. Det var en ganska bitter kamp, uppfattade man. Utmanaren Reinfeldt slog ut Kristersson och de båda kontrahenterna var inte speciellt såta vänner under många år. På den tiden tillhörde Ulf Kristersson den liberala falangen inom Moderaterna. Han ville ha fri invandring och öppna gränser. Försvaret var inte så viktigt. Reinfeldt stod för den traditionella linjen. Då, i alla fall.

När Reinfeldt bildade sin första regering 2006 var Kristersson inte med. Han blev i stället socialborgarråd i Stockholm under fyra år.

Annons

Kristersson gjorde under 2008 ett inhopp som ordförande i Moderaternas migrations- och integrationspolitiska arbetsgrupp. Men den blev inte så långlivad. Reinfeldt verkar ha kommit på andra tankar. Sedan – 2011 – kom Alliansens uppgörelse med Miljöpartiet. Då spelade arbetsgrupper som sysslade med integration och migration inte längre någon viktig roll. Det fick Kristerssons partikollega Tobias Billström bittert erfara.

Från 2010 var Ulf Kristersson med i ministären. Han utsågs till socialförsäkringsminister. Hans erfarenheter av försvarsfrågor är väl rätt begränsad, men nu är han partiledare så han måste ha en uppfattning.

I sitt tal i Sälen på Folk och Försvar säger han bl a så här: ’Upprustningen av det svenska försvaret borde ha påbörjats tidigare’.

Det har han ju helt rätt i. Men under fyra år tillhörde han en regering som inte ägnade försvaret en tanke – annat än som en möjlig post att plocka pengar från för att finansiera andra reformer. Förvaret var ’ett särintresse’, menade Kristerssons partiledare och regeringschef Fredrik Reinfeldt. Och finansminister Anders Borg var den som drev på.

Nedrustningen av det svenska försvaret började på allvar redan under Göran Perssons tid, men Alliansregeringen fortsatte. Med det resultat att förre ÖB till slut såg sig nödsakad att påtala att Sverige på sin höjd kunde hålla ut någon vecka. Att försvara hela landet var det aldrig tal om.

Moderaterna hade en gång trovärdighet i försvarsfrågor. Röstade man på moderaterna, visste man att de skulle sätta sig på tvären inför varenda regements- och flottiljnedläggning i Sverige. Sedan blev det upp-och-nedvända världen. Man började tala om NATO-medlemskap istället för ett eget försvar. Visst, ett sådant medlemskap är bra. Men det förutsätter att vi har en egen försvarsförmåga. Därför måste vi i första hand se till att rusta upp Sveriges försvar så snabbt det nu går.

Moderatledaren Ulf Kristersson menar säkert vad han säger. Han, liksom de flesta andra människor i dagens Sverige, har förstått vad klockan är slagen. Men det är på sätt och vis en omvändelse under galgen, ett valår som kommer att handla mycket om Sveriges inre och yttre säkerhet. Det kan inte hjälpas, men Kristersson känns faktiskt mer som en opportunist i detta än som en seriös försvarsvän.

Annons

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!