Organiserad brottslighet kopplas till miljardfusk med assistansersättning

Hem Fokus Organiserad brottslighet kopplas till miljardfusk med assistansersättning
Organiserad brottslighet kopplas till miljardfusk med assistansersättning
Regeringens utredare lämnar under tisdagen in sin utredning om brottsligheten i assistansmarknaden. Utredningen visar att det finns en ökande brottslighet där funktionshindrade från andra länder transporteras till Sverige för att få ta del av assistansersättningen, och att denna ersättning hamnar hos företag eller privatpersoner med ett brottsligt uppsåt.

Det uppskattas att mellan en och två miljarder kronor av assistansersättningarna hamnar i orätta händer varje år. De motsvarar mellan 3 och 6 procent av den totala kostnaden för utbetalningarna för assistansförsäkringarna.

Annons

Folk med stora funktionshinder har transporterats till Sverige för att generera utbetalningar av assistansersättning. Mottagarna av ersättningen kan vara både enskilda personer eller företag med brottsligt uppsåt. Personen med funktionshinder får enligt utredningen i dessa fall en undermålig omvårdnad, eller i värsta fall ingen assistans överhuvudtaget.

Den organiserade brottsligheten har med de svenska assistansersättningarna hittat en ny marknad. Utredaren konstaterar att det finns en människohandel kopplad till denna brottslighet, både avseende brukare och assistenter.

Utredaren konstaterar att regeringen måste agera för att motverka utvecklingen där den organiserade brottsligheten utan större ansträngning kan komma över avsevärda summor från assistansersättningen.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!