Vårdmiss ledde till dödsfall

Hem Fokus Vårdmiss ledde till dödsfall
Vårdmiss ledde till dödsfall
En 65-årig man avled på Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra Sjukhuset i Göteborg efter flera misstag i den postoperativa vården. Mannen hade fått en så kallad stomi, och fick en inre blödning efter operationen. Händelsen anmäls enligt Lex Maria av Inspektionen för Vård och Omsorg – IVO. IVO kritiserar nu vården på Östra sjukhuset för flera misstag.

Efter en rutinmässig stomioperation på Östra Sjukhuset avled en 65-årig man till följd av inre blödningar. Vid obduktionen fann man tre liter blod i mannens bukhåla.

Annons

Mannens blodvärden sjönk dagarna efter operationen, men ingen läkare reagerade på den tydliga trenden. Enligt IVO var kontrollerna av mannen alltför sällsynta, och borde ha skett tätare. Dessutom fick mannen av misstag dubbel dos av blodförtunnande läkemedel när kommunikationen mellan två avdelningar som mannen vårdades på var bristfällig.

IVO väljer nu att kritisera personalen på Östra Sjukhuset för att man inte reagerat på mannens symptom. Händelsen är dessutom anmäld enligt Lex Maria av IVO.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!