Rädsla för vandalism stoppar Thatcher-staty

Hem Fokus Rädsla för vandalism stoppar Thatcher-staty
Rädsla för vandalism stoppar Thatcher-staty
Ett andra försök att bygga en staty för att hedra minnet av Margaret Thatcher utanför det brittiska parlamentet stoppas av bland annat rädsla för vandalism. Redan för ett halvår sedan kom ett första förslag, som stoppades. Trots flera förändringar för att försvåra vandalism avvisar stadsplaneraren i Westminster uppförandet av en staty.

Rädsla för vandalisering stoppade ett första förslag till en staty över den före detta brittiska premiärministern Margaret Thatcher. Efter omarbetningar för att försvåra vandalisering lades ett nytt förslag fram. Bland annat att statyn skulle placeras på en fyra meter hög och klättringsskyddad sockel. Statyn skulle dessutom byggas på ett sätt så man lätt kunde skydda den genom övertäckning vid demonstrationer och protester utanför parlamentet.

Annons

Stadsplaneraren i Westminster sätter trots omarbetningarna stopp för statyn. Som skäl anges även fortsättningsvis riskerna för vandalisering. Dessutom anser stadsplaneraren att det blir för många statyer på en för liten yta samt att det finns en policy som säger att statyer av avlidna politiker inte bör resas förrän tio år efter deras bortgång. Dessutom konstaterar stadsplaneraren att det redan finns en, väl skyddad, staty av Thatcher i det brittiska underhuset.

En staty av Thatcher vandaliserades på Guildhalls konstgalleri 2002, av en man som med ett järnör dekapiterade statyn.

Margaret Thatcher var den premiärminister som satt längst tid vid makten i Storbritannien under 1900-talet, mellan 1979 och 1990.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!