Aftonbladet i kris

Hem Fokus Aftonbladet i kris
Aftonbladet i kris
En pappersupplaga som ständigt minskar tillsammans med allt färre besökare till Aftonbladets webbsida gör att tidningen befinner sig i en allvarlig kris. Medan konkurrenten Expressen har en stigande trend har Aftonbladet en vikande trend, som förstärkts under hösten.

Olika medieanalytiker som NB Nyhetsbyrån talat med bekräftar att Aftonbladet har stora problem. Pappersupplagan har sjunkit till en nivå där det diskuteras ifall det är försvarbart att fortsätta trycka tidningen. För tre år sedan låg pappersupplagan på drygt 125 000 exemplar, medan Aftonbladet nu säljer knappt 70 000 exemplar per dag. Även när det gäller Aftonbladets webbsida syns en tydligt vikande trend.

Annons

Efter att ha varit inne i positiv trend under våren och sommaren 2017 har Aftonbladet under hösten och vintern tappat mark på nätet. Detta samtidigt som Expressen har stärkt sin position under samma period. Enligt en medieanalytiker med inriktning på sociala medier sammanfaller Aftonbladets tillbakagång tydligt med skandalerna på tidningen i samband med MeToo-rörelsen.

Under MeToo avslöjades flera fall där anställda på Aftonbladet anklagades för olika sexuella övergrepp. Bland annat tvingades ledarskribenten Fredrik Virtanen lämna tidningen efter att anklagats för våldtäkt.

Den största minskningen vad gäller läsare på Aftonbladet finns bland kvinnor. Allra tydligast är nedgången i segmentet kvinnor 18-24 år, enligt våra källor en tydlig Virtanen-effekt. Aftonbladet tappar även tydligt i gruppen högutbildade.

Under gårdagen aviserades att Aftonbladet förflyttar den politiska chefredaktören Karin Pettersson till en ny tjänst inom Schibsted-koncernen. Källor till NB Nyhetsbyrån säger att den rockaden är ett första steg där ytterligare förändringar i ledningen på Aftonbladet kommer att följa.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!