800 gangsters i 76 kriminella gäng

Hem Fokus 800 gangsters i 76 kriminella gäng
800 gangsters i 76 kriminella gäng
Vår tids soldatesk, kondottiärer, maffiosi… De opererar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Ofta kompisgäng som har vuxit upp i samma område och börjar begå brott i grupp. Detta enligt polisen, som i januari 2018 räknar in 76 identifierade kriminella nätverk med tillsammans 800 gangsters. Stockholm respektive Göteborg står för vardera 300, Malmö för 200.

Gängen verkar inte vara renodlat etniskt sammansatta, utan det är områdena som håller ihop dem. Runt kärntruppen av grovt kriminella finns en svans av yngre, t ex de som varnar narkotikalangarna för att polisen är i antågande, ägnar sig åt stenkastning och trakasserar brandkår och ambulans.

Om en månad kan fördelningen se annorlunda ut. Det förändras fort, enligt polisens underrättelseavdelning. Det mesta handlar om narkotikapengar och heder. Gamla vänner kan snabbt bli dödsfiender. Man får inte visa svaghet, då är man ’ute ur leken’.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!