Våga diskutera konsekvenserna!

Hem Fokus Våga diskutera konsekvenserna!
Våga diskutera konsekvenserna!
Europas muslimska befolkning växer snabbt, kan vi konstatera. Det handlar inte bara om följderna av de senaste årens invandring från Afrika och Mellanöstern. Processen har satt igång lågt tidigare, men går nu allt snabbare.

Alla muslimer kan heller inte dras över samma kam. En del är sekulariserade, har anammat det västerländska samhällets sätt att leva. Andra ligger på den militanta kanten och vill förgöra Väst. Många däremellan. Liksom inom kristendomen finns det även flera tolkningar inom islam. Tyvärr ser det för närvarande dock ut som om de strängare och mer aggressiva delarna av religionen dominerar och sprider sig snabbare än andra.

Annons

Pew Research Center är en amerikansk tankesmedja baserad i Washington DC. Den är oberoende och fokuserar på information kring sociala frågor, opinion och demografiska trender. Nyligen har den presenterat en uppskattning av den muslimska befolkningstillväxten i Europa fram till 2050.

NB Nyhetsbyrån skrev om undersökningen den 4 december 2017. Det kan finnas skäl att kommentera saken igen. För detta måste diskuteras. Inte förtigas. Och svenska media är ängsliga för frågan. Resultat kan ’missbrukas’ och så vidare. Få har därför vågat beröra Pew-undersökningen. Men risken för missbruk är ännu större om man bara förtiger och låtsas som om allt är frid och fröjd.

Pew har satt upp tre möjliga scenarier för förändringar under de kommande åren. Även med ett totalt stopp för invandring från muslimska länder innebär det en ökning från dagens nivå, konstaterar Pew. Detta beroende på att muslimska kvinnor ser ut att föda tidigare än andra och på att fertiliteten är högre.

I en högsta-nivå-beräkning av Pew kommer Sverige år 2050 att ha en muslimsk befolkning som uppgår till 30,6 procent av vår totala. En tydlig tätplats framför Tyskland och Frankrike. Det innebär inte att det kommer att bli så, eftersom det finns osäkerhetsfaktorer i detta. Vi vet t ex inte exakt hur asylansökningarna kommer att fördelas över tiden och hur utvecklingen i Mellanöstern och Nordafrika kommer att se ut.

Men även om den högsta nivån inte kommer att infalla, ökar den muslimska befolkningen i Sverige och i Europa och det måste vi på något sätt förhålla oss till. Vi kan då börja med att lyfta islamofobi-stigmatiseringen och se till att diskutera saken, göra konsekvensanalyser och fundera på hur integration och assimilering kommer att kunna ske. Med andra ord: Vi behöver veta – inte låtsas och tro.

 

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!