Försök att stoppa Heberleins nya bok

Hem Fokus Försök att stoppa Heberleins nya bok
Försök att stoppa Heberleins nya bok
Författarinnan och samhällsdebattören Ann Heberlein startade en insamling via Kickstarter för att kunna ge ut sin nya bok ’Våldtäkt och Kultur’. Efter anmälningar till insamlingssidan Kickstarter valde företaget att stoppa insamlingen, trots att man godkänt Heberleins projektbeskrivning. Nu tvingas Heberlein söka andra vägar för att finansiera bokprojektet.

Ann Heberlein planerade att släppa sin bok ’Våldtäkt och Kultur’ under Almedalsveckan. Genom insamlingssidan Kickstarter avsåg Heberlein och hennes förlag Greycat Publishing finansiera utgivningen. Kickstarter godkände Heberleins projektbeskrivning och insamlingen gick bra. På några dygn lyckades Heberlein få ihop närmare hälften av totalsumman på 400 000 kronor. Efter anmälningar till Kickstarter stängde sidan ner insamlingen till Heberlein. De insamlade pengarna återgick till de som valt att donera till Heberleins bok.

Detta hindrar inte Heberlein eller Greycat Publishing. Insamlingen sker nu via andra kanaler, som banköverföring och SWISH. Den som vill stötta Heberlein kan med fördel ta del av information om crowdfundingen på Ledarsidorna.se.

Kickstarters agerande mot Heberlein har fått stor uppmärksamhet i massmedia, såväl i Sverige som utomlands. Flera av de stora svenska tidningarna lyfter fram händelsen, och även den amerikanska nyhetssidan The Daily Caller har nyheten i sitt flöde. På sociala medier är upprördheten stor över tilltaget, som på flera ställen kallas ett angrepp på det fria ordet. Ett undantag är samhällsdebattören Alexandra Pascalidou som på Twitter jämför Heberleins insamling med tiggeriverksamheten i Sverige.

 

Fredrik Antonsson

 

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!