Vänsterpartister nazi-kletar Kamprad på dödsdagen

Hem Fokus Vänsterpartister nazi-kletar Kamprad på dödsdagen
Vänsterpartister nazi-kletar Kamprad på dödsdagen
I samband med beskedet om Ingvar Kamprads bortgång går flera vänsterpartistiska politiker ut på de sociala medierna och lyfter fram IKEA-grundarens historiska bakgrund. Vänsterpartisterna väljer att lyfta fram Kamprads bakgrund med nazistiska sympatier för flera decennier sedan, och hans livsgärning som företagsledare. I båda fallen anses Kamprads engagemang som stötande ur vänsterpartisternas perspektiv.

Den tidigare distriktsordföranden i Stockholm Barbro Sörman skriver på Twitter ”När en nazistisk kapitalist dör. Ja, det är väl kanske inget att sörja.” Samtidigt twittrar den välkända vänsterpartisten Dror Feiler ”En innovativ och nazistiskt kapitalist är död – Ja, Ikeas grundare Ingvar Kamprad är död.”

Annons

Barbro Sörman var tidigare distiktsordförande i Storstockholm, och därför en av de mest inflytelserika vänsterpartisterna. Under 2017 ersattes Sörman i distriktsstyrelsen men är aktiv i hemkommunen Nacka. Utanför politiken arbetar Sörman som lärare i svenska. Dror Feiler spelar saxofon och är en känd samhällsdebattör. De båda vänsterpartisternas reaktioner på de sociala medierna kommer samma dag som Ingvar Kamprads dödsbesked.

Att Kamprad sedan länge har tagit avstånd från sina flera decenner gamla ståndpunker påverkar inte vänsterpartisternas syn på Kamprad.

Ingvar Kamprad gick bort under söndagen efter en kort tids sjukdom. Kamprads livsverk IKEA sysselsätter 149 000 personer totalt i världen. Kamprad blev 91 år.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!