Att debattera äpplen och päron

Hem Fokus Att debattera äpplen och päron
Att debattera äpplen och päron
Den svenska sjukvården har ’utmaningar’ – eller egentligen ’problem’, skulle man nog säga på vanlig svenska. Det handlar om kostnader, det handlar om brist på personal, det handlar om ökad belastning på dem som är kvar. Som sten på bördan har man sedan med jämna mellanrum råkat ut för rena ligistupplopp i samband med gänguppgörelser.

Varför vill inte regeringen se detta? Svensk sjukvård är i grunden bra. I världsklass. Det har ansvarig minister Annika Strandhäll rätt i. Den som väl har kommit in i ett vårdprogram kan nog intyga detta. Men vården har på senare år utsatts för hög belastning på olika områden. Det kostar på att ge ’vård som ej kan anstå’ till människor som aldrig har bidragit till vårdens fondering, så att säga. Och det handlar förstås inte minst om en rena fysiska utrymmesfrågor. Om det kommer fler patienter i takt med att allt fler lämnar sina jobb i vården, då har vi inte bara utmaningar. Då har vi problem.

Annons

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna debatterade detta i Agenda på söndagkvällen. Skall man sammanfatta det, kan man väl säga så här: Det blev en diskussion om äpplen och päron. Det är med andra ord inte alltid så lätt för en tittare att följa resonemangen, om man – som Annika Strandhäll medvetet försöker missförstå motparten, Jimmie Åkesson. Visst, detta är inget nytt i politiken. Men mäniskor har för länge sedan tröttnat.

Vi vill ha klara besked. Vi vill förstå hur saker hänger ihop. Vi är inte intresserade av en ohederlig pajkastning. Regeringen har det jobbigt, inte bara med vårdpolitiska frågor. I det läget borde man försöka vara tydligare och mer konstruktiv. Det är ingen idé att försöka vilseleda.

Man kan bolla med siffror, som exempelvis SD:s nedskärningar ute i kommunerna. Men skärskådar man deras budget, vilket NB Nyhetsbyrån har gjort eftersom vi ville förstå, ser man att nedskärningarna handlar om migrationsrelaterade kostnader, inte om vården. Om det kan man sedan tycka vad man vill, beroende på vad man prioriterar politiskt, men för en oinitierad tittare blir det väldigt rörigt om den ene talar om äpplen, den andra om päron…

Enkelt uttryckt kan man väl säga, att SD vill skära i migrationsrelaterade kostnader för att få råd med både vård och skattesänkningar. Det handlar alltså inte om att skära i vården. Rätt skall ändå vara rätt.

Ett tips till alla partiföreträdare inför valrörelsen som nu startar med ett antal förpostfäktningar: Var hederliga. Väljarna är normalt inte dumma. Vi begriper hur säker och ting hänger ihop. Sedan kan vi välja att bortse från vissa delar till förmån för andra i det vi väljer det parti som skall företräda oss. Men försök inte mörka och prata päron, när diskussionen handlar om äpplen!

 

Christopher Jarnvall

Annons

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!