Skjutning mot polis tömmer landsbygd på poliser

Hem Fokus Skjutning mot polis tömmer landsbygd på poliser
Skjutning mot polis tömmer landsbygd på poliser
Efter beskjutningen av ett polisbefäls bostad i norra Västerås har polisen i området att kraftsamla sina resurser i landets femte största stad. För att öka tryggheten för polisen personal i Västerås har polisledningen valt att minimera polisresurserna i Västmanlands landsbygd. Genom omdisponeringen hoppas polisen kunna ge patrullerna i Västerås större trygghet under sina arbetspass.

I slutet av oktober besköts ett polisbefäls bostad i de norra utkanterna av Västerås. Beskjutningen skedde med automatvapen. Två personer har frihetsberövats vid två tillfällen för beskjutningen. En för polisen känd man i 20-årsåldern greps dagarna efter dådet, men släpptes. I grannstaden Eskilstuna grep polisen en annan man i 30-årsåldern i mitten av januari som misstänkt för brottet.

Annons

Beskjutningen av polisbefälets bostad fick stora konsekvenser för polisens närvaro i Västmanlands mindre städer och landsbygd. Antalet polispatruller i Köping, Fagersta och Sala minskade till ett minumum för att förstärka polisens resurser i Västerås. Antalet patruller i staden ökar genom omdisponeringen och ökar trygghetskänslan för stadens poliser.

Samtidigt minskar polisens förmåga att agera med mer än en patrull i länets ytterområden. Eventuell förstärkning fördröjs genom kraftsamlingen. Om de ensamma patrullerna i Sala, Fagersta eller Köping behöver understöd kommer närmaste resurs med stor sannolikhet finnas minst en halvtimme bort – i Västerås.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!