Vad händer med våra bibliotek?

Hem Fokus Vad händer med våra bibliotek?
Vad händer med våra bibliotek?
För ett antal år sedan höll man på att rensa ut böcker ur biblioteken. Sedan stängde man en del av biblioteken. De som fick finnas kvar för att förmedla ett kulturarv och boklig bildning åt unga och gamla kom många gånger att bli uppehållsrum åt stökiga unga från när och fjärran. De tyckte att de behövde en ’lokal’ att uppehålla sig i.

I bästa fall handlade det bara om att ladda mobiltelefoner och småprata. I värsta fall om narkotikalangning och missbruk mellan bokhyllorna. Däremellan högljutt stök och småbråk, så att bibliotekarierna fick kalla in väktare för att hålla ordning. Eller – som på biblioteket i Åmål – en f d syrisk polis, som dessutom kunde tolka på arabiska.

Dagens Nyheter skrev i dagarna om bibliotekariernas vardag. Man har ofta antagit att de har en rätt lugn tillvaro bland böckerna. Men så är det inte. Det har tvärtom visat sig att deras arbetsdag är stökig och stressig. Och med tanke på var på inkomstskalan en bibliotekarielön ligger, har de knappast stresstillägg. De skall plocka skräp, ta vara på vandaliserade böcker och förstörda möbler och konfrontera aggressiva tonåringar. En del talar svenska, andra inte.

Var det så folkbildningsivrarna en gång i tiden hade tänkt sig framtiden?

Idag stänger man inte bibliotek för att de saknar besökare. De stängs för att det finns för många – och fel – besökare. Värst ser situationen ut runt storstäderna. Begränsade öppettider, i värsta fall total stängning. Även små idylliska orter som Åmål är drabbade. Bibliotekarierna får ägna mer tid åt att hålla ordning, får stå ut med skällsord och aggression. Sju av tio säger sig ha upplevt social oro på arbetsplatsen. Hälften känner sig hotade.

Regeringen har lovat 250 miljoner i ökade anslag, pengar som i första hand uppenbarligen kommer att allokeras för att hyra in väktare. En sorglig historia om förfall.

Nej, det var nog inte detta folkbildarna tänkte sig. Och det var nog inte den här framtiden våra bibliotekarier, människor med kärlek till böckerna och det skrivna ordet, föreställde sig. En bibliotekarie skall inte behöva ägna mer tid åt att hålla ordning på bråkiga tonåringar än på att sortera böcker…

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!