Försäkringskassan vågade inte vara diskriminerande

Hem Fokus Försäkringskassan vågade inte vara diskriminerande
Försäkringskassan vågade inte vara diskriminerande
För ett par veckor sedan skrev NB Nyhetsbyrån om en kvinna kring 30, periodvis boende i Göteborg och mor till sju barn, som Försäkringskassan under lång tid felaktigt hade betalat ut barnbidrag, underhållsstöd, flerbarnstillägg samt föräldrapenning till. Detta trots att uppgifter från Skatteverket hade visat, att familjen tidigare har utvandrat från Sverige till annat land. Exempelvis har barnen under en tid gått i skola i det nya hemlandet.

Försäkringskassan konstaterade i samband med avslöjandet – januari 2018 – att kvinnans inregistrering i det svenska socialförsäkringssystemet har skett på felaktig grund. Detta då hon aldrig har haft för avsikt att bosätta sig i Sverige. Bidragen har betalats ut under lång tid, då familjen inte alls har bott i Sverige och Försäkringskassan hävdade, att man kräver nu tillbaka de felaktigt utbetalda pengarna – drygt 400.000 kronor.

Annons

I höstas slog två handläggare på Försäkringskassan larm om att flera miljoner kronor felaktigt hade betalas ut till människor som en gång har tagit sig till Sverige, men som inte längre vistas här. Frilansjournalisten Joakim Lamotte har berättat om detta. Handläggarna ombads sedermera att inte ägna sig åt denna typ av research, eftersom det skulle kunna vara diskriminerande. Lamotte säger sig sedan ha hittat flera fall. Det visar sig på basis av dessa, att Försäkringskassan fortsätter att blunda för det som händer.

Lamotte menar, att han har spårat totalt runt 1,6 miljoner felaktigt utbetalda bidrag under de senaste månaderna. Enligt källor på Försäkringskassan rör det sig om ’toppen av ett isberg’. Försäkringskassan kräver visserligen tillbaka pengarna, men har litet hopp om att få tillbaka dem. Trots det tycks oviljan inom Försäkringskassan vara stor att ta itu på allvar med problemet.

NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt med Försäkringskassans presstjänst, men den hade i nuläget varken kännedom om eller kommentarer till detta.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!