Kippavandringar är inte lösningen på antisemitism

Hem Fokus Kippavandringar är inte lösningen på antisemitism
Kippavandringar är inte lösningen på antisemitism
Med ojämna mellanrum rapporteras om tilltagande antisemitism och en ökad hotbild mot judar i Sverige. Hillelskolan, den judiska skolan i Stockholm, sätts under polisbevakning, judiska sammankomster ställs inför att säkerheten inte kan garanteras och de som inte ställs in genomförs under kraftigt polisskydd.

Varje sådant tillfälle har ett förutsägbart flöde. Först förfäras det etablerade Sverige och skapar hashtags som #glömaldrig, SVT visar Schindlers list och som kulmen av samhällelig protest går maktsverige och media på en kippavandring i valfri stad i Sverige. Därmed har vi återigen stått upp mot antisemitismen och visat att här tolereras inte judehat.

Annons

Ända tills det händer igen. För det enda som är säkert är att det kommer att hända igen. Vi förfasar oss, skriver statusuppdateringar i sociala medier under #glömaldrig, tittar på Schindlers list och som pricken över i:et och grädden på moset kippavandrar vi. Gärna med tal i synagogan från en minister. Helst statsministern.

Problemet med den strategin är förstås att det vid kippavandring tre, fyra och fem blir allt mer tydligt att den inte fungerar. Judehatet finns kvar. Likaså hotbilden mot judar. Tydligen går det inte att bota ingrodd antisemitism med kippavandringar. Det behövs något annat.

Här blir det svårt. Problemet är större än att det går att lösa med en kollektiv tygbit på männens huvud. Vad ska vi då göra?

Måste vi tala om att det inte längre är klassiska nazister och skinnskallar som står för hoten? Måste vi konfronteras med att hoten ofta kommer från muslimer i Sverige, en annan minoritet som ofta möter fördomar. Måste vi välja minoritet? Hatet har dessutom ofta sin grund i Israel-Palestinakonflikten – betyder det då att vi tar ställning för Israel? Om vi inte gillar Israel och vi vill förstå hur kränkta vissa muslimer känner sig – är det då inte OK att de hotar svenska judar?

Dessa frågor är jobbiga att konfrontera. Än svårare att hitta snabba lösningar och svar på hur de ska hanteras. Efter ivrigt rotande i den politiska plåsterlådan hittas något till slut. Vi gör något. Vi markerar. #glömaldrig. Vi kippavandrar.

 

Mathilda Stenman

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!