Akutmottagning får skyddszon vid skjutning

Hem Fokus Akutmottagning får skyddszon vid skjutning
Akutmottagning får skyddszon vid skjutning
Akutmottagningen vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna har tillsammans med med polisen skapat en skyddszon runt akutens entré som aktiveras vid skjutning i huvudstaden. Efter flera händelser med turbulens runt akuten i samband med skjutningar avdelar polisen numera resurser till Karolinska. Tillsammans med sjukhusets ordningsvakter skall polisen skapa ett inpasseringsskydd. Detta för att förhindra att obehöriga tar sig in på akuten vid skjutningar, eller annat grovt våld.

Karolinska Universitetssjukhuset i Solna är huvudstadsområdets traumasjukhus. Detta innebär att de allra flesta fallen av grovt våld och skjutningar hamnar på sjukhusets traumaenhet eller akutmottagning. Vid flera tillfällen har det blivit stökigt i och runt akutmottagningen samband med skjutningar. Stora grupper av människor har försvårat vårdarbetet och i det närmaste stoppat infarten till akuten.

Polisen i Stockholm har tillsammans med klinikledningen på akutmottagningen och säkerhetsavdelningen på Karolinska Universitetssjukhuset utarbetat en handlingsplan. Handlingsplanen innebär att polisen avdelar resurser för att upprätta en skyddszon utanför akuten i Solna vid varje larm om skjutning. Dessutom har sjukhuset förstärkt närvaron av ordningsvakter på akutmottagningen. Polis och ordningsvakter upprättar vid skjutning ett skalskydd för att förhindra inträngning på akuten, och för att säkra att vårdarbetet kan fortgå utan störningar.

I samband med en skjutning i stadsdelen Rissne i Sundbyberg testades hadlingsplanen skarpt. Första polispatrull fanns utanför akuten innan ambulans hade anlänt med offret från skjutningen. Både polis och sjukhusledning har uttryckt tillfredsställelse med hur handlingsplanen fungerade i praktiken.

En källa vid polisen i Västerort som NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt uttrycker besvikelse över att polisens resurser i samband med skjutningar på detta sätt splittras. Polismannen anser att polisens resurser vid ett grövre våldsbrott, som vid en skjutning, skall användas för att hitta gärningsmannen eller gärningsmännen och inte som ordningsvakter utanför en akutmottagning.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!