Socialtjänsten är en växande hyresvärd

Hem Fokus Socialtjänsten är en växande hyresvärd
Socialtjänsten är en växande hyresvärd
Den pågående byggboomen har fått hjälp av att Socialförvaltningen står för många av hyreskontrakten. I Skåne har Socialen blivit en av de största aktörerna på marknaden. Runt 4.000 hyreslägenheter hyrs ut i andra hand till Socialens klienter.

Även bostadsrättspriserna har rusat i höjden på många ställen. Under de senaste två åren har 2.500 bostadsrätter sålts för två miljoner kronor eller mer. Malmö har exempelvis varit en stor aktör på bostadsrättsmarknaden. Det har också drivit upp priserna.

Byggboomen skapar också en fortsatt uppdelning i rika och fattiga områden. Många har inte råd att betala priserna för nyproduktion. Samtidigt är bostadsköerna årslånga även i mindre kommuner Skåne. De senaste årens migranttillströmning har skapat en udda marknad.

Fenomenet är inte nytt i Skåne. Städer som Helsingborg och Landskrona är välbekanta med det sedan många år. I Svalöv, t ex, var Socialtjänsten redan 2014 näst största hyresvärden efter det kommunala bostadsbolaget. Samma år stod Socialen för närmare 2.700 andrahandskontrakt i hela Skåne. Då hade man sett en ökning med 66 procent under en sjuårsperiod.

Mellan 2008 och 2014 förändrades gruppen hyresgäster hos det sociala. Tidigare hade det varit mycket missbrukare, sedan blev det ensamstående kvinnor med barn, utförsäkrade, folk med betalningsanmärkningar och inte minst migranter.

På snart fyra år – sedan 2014 – har Socialtjänstens roll som hyresvärd alltså ökat med ytterligare runt 50 procent. Den kommer, förespår personer NB Nyhetsbyrån har talat med, att fortsätta. Trots att Socialförvaltningen långt tidigare har sagt, att man helst slipper rollen som hyresvärd.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!