Umeå sparar på de äldre och bygger härbärgen åt EU-migranter

Hem Fokus Umeå sparar på de äldre och bygger härbärgen åt EU-migranter
Umeå sparar på de äldre och bygger härbärgen åt EU-migranter
Umeå kommun och Svenska kyrkan har ett gemensamt projekt för härbärgen till EU-migranter i kommunen. Margareta Rönngren (s) som är kommunstyrelsens andra vice ordförande säger, att kylan nödvändiggör härbärgen för migranterna. Umeå kommun betalar därför en halv miljon till projektet, där Umeå pastorat svarar för lokal och personal.

Runt 40 EU-medborgare vistas enligt uppgift i Umeåregionen. Av dem övernattar cirka 12–15 i Umeå.

Annons

Förslaget har inte varit okontroversiellt. Kommunstyrelsens förste vice ordförande Anders Ågren (m) samt Peder Westerberg (l) yrkade avslag till att bevilja stödet. De menar att det inte är kommunens uppgift att bidra till härbärgen för EU-migranterna. Ågren säger att man dessutom bidrar man till att hålla kvar människor i en ohållbar situation.

Förslaget har också väckt uppmärksamhet genom att Umeå i höstas beslöt att spara 22 miljoner i Äldrenämndens budget, varav hälften – 11 miljoner – gällde kommunens vård- och omsorgsboenden för äldre, något som Västerbotten-Kuriren tidigare rapporterade om.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!