Facebook provar ”censurknapp”

7272355466_da6d97b8fd_oFoto: Christopher / Flickr
Facebook avser testa en ny funktion på den amerikanska marknaden. Kritiker kallar funktionen en ”censur-knapp” redan innan den har introducerats. Facebook själv anger att man testar en möjlighet för de som besöker sidan att få bort opassande kommentarer från offentliga Facebook-sidor.

I arbetet med att utveckla Facebook funderar sidan på att införa något som i förlängningen kan leda till att kommentarer som av användare anses olämpliga kan anmälas med ett knapptryck. Ju fler som anmäler kommentaren desto snabbare granskas kommentaren av Facebook. Om Facebook anser kommentaren olämplig raderas den.

För nuvarande testas funktionen på ett fåtal användare i USA. Kritiker kallar funktionen för en censurknapp, som kan påverka debatter och diskussionen på Facebook. Redan idag stängs konton och sidor ner allt oftare i Sverige när anmälningar når Facebook. Det är dock oklart om den nya Facebook-funktionen kommer till Sverige.

 

Fredrik Antonsson

Redaktör

Jag heter Fredrik Antonsson och har under ett drygt decennium varit väldigt aktiv i de sociala medierna. Jag började som politisk bloggare, till en början partilojal, men efterhand i form av en konservativ ”enmanstankesmedja”. Jag har alltid varit fascinerad av ordets makt, och av hur nyhetsflödet påverkar oss och våra åsikter. Att få vara en del av Nyhetsbyrån – Nota Bene är en naturlig utveckling för mig som skribent. Precis som chefredaktören kommer mina egna värderingar inte att färga nyheterna, mer än att urvalet kommer att vara sådana ämnen som jag och vi anser vara viktiga för samhället. En bra nyhetsartikel är en artikel som får läsaren att tänka till, reflektera och se en ny vinkel. Det är min förhoppning att vi kommer att kunna leverera just det till våra läsare. Min egen kanal i de sociala medierna ’I otakt’ kommer att leva vidare som min egen pysventil.