Moderaterna tar bort valfilm efter bildkritik

4522865408_4d5b21efcb_oOBS: GENREBILD - Foto: Matt Preston / Flickr
Moderaterna har valt att ta bort en lokal valfilm efter kritik från flera medier. I filmen där moderaterna beskriver sin bild av Göteborg finns en bild på en brinnande bil. Sveriges Radio P3 Nyheter avslöjade att bilden inte är tagen i Göteborg, utan i Vancouver, Kanada. Socialdemokraternas kommunstyrelseordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, är kritisk mot hur moderaterna använder bilder från Kanada för att bildsätta utvecklingen i Göteborg.

Sveriges Radio avslöjade att moderaterna i sin lokala valfilm för Göteborg använde en bild på en brinnande bil från Vancouver, British Columbia i Kanada. Flera medier – som SVT och GP – och journalister lyfte fram moderaternas användande av bilden på ett kritiskt sätt. Moderaterna försvarade bildpubliceringen med att bilden var en så kallad genrebild.

Enligt moderaterna var platsen bilen brann på av underordnad betydelse. Detta då det brinner bilar även i Göteborg. Moderaterna ville istället lyfta fram ökningen av antalet bilbränder i Göteborg, som ökade från 15 stycken 1998 till 129 stycken 2015.

Göteborgs Kommunstyrelseordförande Ann-Sofie Hermansson, socialdemokraterna, är starkt kritisk till moderaternas användning av genrebilder. Hermansson ansåg i en intervju med Sveriges Radio att moderaterna kunde bespara sig den här sortens överdrifter. Hermansson såg även bilden på en brinnande bil i Kanada som ett sätt att spä på göteborgarnas oro och rädsla.

 

Fredrik Antonsson

Redaktör

Jag heter Fredrik Antonsson och har under ett drygt decennium varit väldigt aktiv i de sociala medierna. Jag började som politisk bloggare, till en början partilojal, men efterhand i form av en konservativ ”enmanstankesmedja”. Jag har alltid varit fascinerad av ordets makt, och av hur nyhetsflödet påverkar oss och våra åsikter. Att få vara en del av Nyhetsbyrån – Nota Bene är en naturlig utveckling för mig som skribent. Precis som chefredaktören kommer mina egna värderingar inte att färga nyheterna, mer än att urvalet kommer att vara sådana ämnen som jag och vi anser vara viktiga för samhället. En bra nyhetsartikel är en artikel som får läsaren att tänka till, reflektera och se en ny vinkel. Det är min förhoppning att vi kommer att kunna leverera just det till våra läsare. Min egen kanal i de sociala medierna ’I otakt’ kommer att leva vidare som min egen pysventil.