Moderaterna tar bort valfilm efter bildkritik

Hem Fokus Moderaterna tar bort valfilm efter bildkritik
Moderaterna tar bort valfilm efter bildkritik
Moderaterna har valt att ta bort en lokal valfilm efter kritik från flera medier. I filmen där moderaterna beskriver sin bild av Göteborg finns en bild på en brinnande bil. Sveriges Radio P3 Nyheter avslöjade att bilden inte är tagen i Göteborg, utan i Vancouver, Kanada. Socialdemokraternas kommunstyrelseordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, är kritisk mot hur moderaterna använder bilder från Kanada för att bildsätta utvecklingen i Göteborg.

Sveriges Radio avslöjade att moderaterna i sin lokala valfilm för Göteborg använde en bild på en brinnande bil från Vancouver, British Columbia i Kanada. Flera medier – som SVT och GP – och journalister lyfte fram moderaternas användande av bilden på ett kritiskt sätt. Moderaterna försvarade bildpubliceringen med att bilden var en så kallad genrebild.

Enligt moderaterna var platsen bilen brann på av underordnad betydelse. Detta då det brinner bilar även i Göteborg. Moderaterna ville istället lyfta fram ökningen av antalet bilbränder i Göteborg, som ökade från 15 stycken 1998 till 129 stycken 2015.

Göteborgs Kommunstyrelseordförande Ann-Sofie Hermansson, socialdemokraterna, är starkt kritisk till moderaternas användning av genrebilder. Hermansson ansåg i en intervju med Sveriges Radio att moderaterna kunde bespara sig den här sortens överdrifter. Hermansson såg även bilden på en brinnande bil i Kanada som ett sätt att spä på göteborgarnas oro och rädsla.

 

Fredrik Antonsson