Ordningsvakter utbildas för att agera vid terrordåd

Väktare 2018 02 13
Idag går terroristen Akilov upp i rätten. Efter dådet han genomförde på Drottninggatan i Stockholm förra året var väktare snabbt på plats för att bl a spärra av den tunnelbanestation där terroristen försvann. Andra väktare agerade också på ett bra sätt i andra sammanhang i det kaos som uppstod efter massmordet.

Man planerar nu att utbilda 350 väktare i Storstockholms lokaltrafik för att de skall kunna agera på rätt sätt vid kommande terrordåd. Det har redan utbildats 250 stycken. Det är Stockholmspolisen som håller i utbildningen. Man kommer även att utbilda de operatörer som arbetar på SL:s trygghetscentral.

Väktarnas roll är viktig, eftersom de ofta är på plats allra först, innan polis hinner fram. I utbildningen förbereds bl a för situationer, där terrorister kan vara beväpnade – framför allt med närstridsvapen som knivar.

 

Christopher Jarnvall

Chefredaktör

Jag heter Christopher Jarnvall och har under många år fört offentliga samtal med stora delar av samhället. Under åren har jag hunnit med att vara politisk redaktör i dagspressen och har under ett par decennier givit ut nyhetsbrev kring olika ämnesområden. Sedan kom sociala media med alla dess möjligheter… Jag är intresserad av att läsa nyheter sådana de är och med alla fakta på bordet. Därför kommer jag att skriva om det som sker just utifrån den förutsättningen. Det skall handla mycket om samhälle – inte minst vård, omsorg och säkerhet. Mina värderingar väver jag inte in i nyhetsartiklarna. Dem sparar jag till de kommentarer jag skriver vid sidan av de rena nyhetsartiklarna. Jag kommer också att hålla mina värderingar till min sida ’Samtal med samhället’.