Ordningsvakter utbildas för att agera vid terrordåd

Hem Fokus Ordningsvakter utbildas för att agera vid terrordåd
Ordningsvakter utbildas för att agera vid terrordåd
Idag går terroristen Akilov upp i rätten. Efter dådet han genomförde på Drottninggatan i Stockholm förra året var väktare snabbt på plats för att bl a spärra av den tunnelbanestation där terroristen försvann. Andra väktare agerade också på ett bra sätt i andra sammanhang i det kaos som uppstod efter massmordet.

Man planerar nu att utbilda 350 väktare i Storstockholms lokaltrafik för att de skall kunna agera på rätt sätt vid kommande terrordåd. Det har redan utbildats 250 stycken. Det är Stockholmspolisen som håller i utbildningen. Man kommer även att utbilda de operatörer som arbetar på SL:s trygghetscentral.

Väktarnas roll är viktig, eftersom de ofta är på plats allra först, innan polis hinner fram. I utbildningen förbereds bl a för situationer, där terrorister kan vara beväpnade – framför allt med närstridsvapen som knivar.

 

Christopher Jarnvall