Hovrätten höjer straff för sexförbrytare i tunnelbanan

Hem Fokus Hovrätten höjer straff för sexförbrytare i tunnelbanan
Hovrätten höjer straff för sexförbrytare i tunnelbanan
Hovrätten höjer straffet för den burundiske medborgare som angrep en kvinna ombord på en tunnelbanevagn mellan T-Centralen och Kungsträdgården. Straffet höjs från 3 månader till 1 års fängelse. Straffet höjs trots att Hovrätten inte godkänner åklagarens yrkande på att den 27-årige burundiska medborgaren skulle dömas för försök till våldtäkt.

Mannen greps på bar gärning av två civilklädda poliser som befann sig i en angränsande vagn. Poliserna observerade hur den påverkade mannen försökte slita kläderna av kvinnan. Hovrätten väljer att höja straffet trots att man inte godkänner åklagarens yrkande på att den 27-årige mannen skulle dömas för försök till våldtäkt. Mannen döms istället för misshandel, sexuellt ofredande, hot mot tjänsteman, ringa narkotikabrott samt ringa stöld. Såväl Tingsrätt som Hovrätt utesluter inte i domen att mannens överfall kunde ha ett annat uppsåt än en våldtäkt.

Kvinnan överfölls mitt på dagen i en tunnelbanevagn av mannen. Mannen fick stöd av en kamrat, och inga andra trafikanter fanns i vagnen. Mannen slog kvinnan, och försökte slita av hennes byxor. Dessutom tryckte mannen upp ett finger i kvinnans underliv. Kvinnan försökte freda sig och två civilklädda poliser såg händelsen från en angränsande vagn. När tunnelbanetåget stannade vid ändhållplatsen Kungsträdgården ingrep poliserna via perrongen och avbröt överfallet drygt en minut efter kvinnan hade lyckats ringa 112.

Mannen har sedan 2004 permanent uppehållstillstånd i Sverige, men är medborgare i det afrikanska landet Burundi. Mannen saknar fast adress i Sverige, och uppger att han sover frekvent i tunnelbanan. Mannen finns på 17 avsnitt i belastningsregistret, bland annat för flera sexuella övergrepp, mot unga flickor.

Åklagaren yrkade inte på utvisning och ett upphävande av det permanenta uppehållstillståndet. Därmed är mannen fri att stanna i Sverige efter avtjänat fängelsestraff.

 

Fredrik Antonsson 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!