Journalister på Fria Tidningen blir arbetslösa när ETC drar ner

Hem Fokus Journalister på Fria Tidningen blir arbetslösa när ETC drar ner
Journalister på Fria Tidningen blir arbetslösa när ETC drar ner
I december sades två tredjedelar av journalisterna på Fria Tidningen upp, och nu aviserar ETC att den sista tredjedelen också kommer att bli av med sina tjänster. ETC har under en längre tid dragits med stora ekonomiska problem, och vid årskiftet lade man ner femton tidningar. Orsaken var att ETC:s tidningar inte nådde upp till den nivå som berättigade dem presstöd.

Drygt 8 journalisttjänster sades upp vid Fria Tidningen i december 2017. Nu sägs de återstående journalisterna upp, som tillsammans delar på 4.5 tjänster vid redaktionen. ETC:s ansvariga utgivare Johan Ehrenberg öppnar för att driva Fria Tidningen vidare enligt uppgifter i Medievärlden. Detta kan bli aktuellt under förutsättning att man kan få presstöd i september.

Fria Tidningen ges ut två gånger i veckan och finns på nätet. Fria Tidningen rapporterar om såväl lokala som globala nyheter, och vill med sin journalistik bidra till  ’en öppen, demokratisk, fredlig, solidarisk och ekologisk samhällsutveckling’.

Efter det att ETC lade ner 15 av sina tidningar vid årskiftet är Fria Tidningen en av fyra återstående publikationer, tillsammans med ETC, Dagens ETC och ETC Göteborg.

ETC-tidningarna har under en längre tid tappat läsare, till bland annat alternativa medier. Efter att ETC:s kurvor under en kort period under hösten 2017 pekade åt rätt håll är trenden nu tydligt negativ.

Medan ETC förlitar sig på en stor andel offentlig finansiering, genom presstödet, finns andra aktörer som går betydligt bättre. Ledarsidorna.se har länge varit jämnstora med ETC vad avser läsare på nätet, men har på senare tid fått fler läsare än ETC. Ledarsidorna drivs genom privata donationer och frivilliga bidrag medan ETC är beroende av statligt stöd. Samtidigt hanterar de två heltidsanställda på Ledarsidorna.se även utgivningsverksamheten vid bokförlaget Greycat Publishing House.

 

Fredrik Antonsson

 

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!