SD kräver folkomröstning gällande förslaget om ändrade mediegrundlag

Hem Fokus SD kräver folkomröstning gällande förslaget om ändrade mediegrundlag
SD kräver folkomröstning gällande förslaget om ändrade mediegrundlag
Sverigedemokraterna kommer att begära att frågan om en ny mediegrundlag avgörs genom en folkomröstning. Detta med anledning av den kommande regeringspropositionen kring förändringar i den nuvarande grundlagen.

En grundlagsändring kan göras med majoritet i två riksdagar med val emellan.

SD:s representant i Konstitutionsutskottet, Jonas Millard, konstaterar i ett pressmeddelande, att regeringen i flera fall inte har lyssnat på remissinstansernas viktiga invändningar. Vidare har man från statligt håll ägnat sig åt att kategorisera ’seriösa’ och ’oseriösa’ medier, vilket kan förstärka obalansen rörande tillgång på information mellan traditionella media och övriga aktörer. Den föreslagna lagändringen, menar Millard, riskerar även att slå mot aktörer som den inte var avsedd att träffa.

Jonas Millard skriver, att SD kommer att begära att frågan avgörs genom en folkomröstning. För att pröva frågan krävs att en tiondel av riksdagens ledamöter står bakom ett sådant förslag. Med tanke på mandatfördelningen i riksdagen torde alltså SD ensamma kunna ställa kravet på riksdagsprövning.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!