AfD går om socialdemokraterna

Hem Fokus AfD går om socialdemokraterna
AfD går om socialdemokraterna
Det tyska nationella partiet Alternative für Deutschland grundades för precis fem år sedan och har på några år växt med rekordfart. Först handlade det om kritik mot Euro-samarbetet, men snart kom migrationsfrågorna i fokus. I fjolårets förbundsdagsval tog sig partiet in i Förbundsdagen på 12,6 procent av rösterna.

En ny tysk opinionsmätning visar, att AfD nu har passerat det en gång så stora SPD, de tyska socialdemokraterna. AfD får 16 procent i en mätning beställd av tidningen Bild. SPD ligger på 15,5 procent i samma mätning. Detta gör AfD till näst största parti i Tyskland idag.

De tyska socialdemokraterna har längre antingen gått kräftgång eller tappat en hel del under åren i regering tillsammans med kristdemokraterna, CDU. Det är ännu oklart om SPD kommer att ingå i den av CDU och förbundskansler Angela Merkel ledda regeringskoalitionen.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!