Schibsted lägger ner Lajkat

Hem Fokus Schibsted lägger ner Lajkat
Schibsted lägger ner Lajkat
Mediekoncernen Schibsted lägger ner viralsajten Lajkat. Sex anställda berörs av nedläggningen. Lajkat levde i fyra år, varav de sista två som ett eget bolag inom koncernen. Lajkats ekonomi har sedan bolagiseringen varit svag.

Lajkat skapades för fyra år sedan, som en så kallad viralsajt under Aftonbladets vingar. Viralsajten skulle attrahera läsare som responderade på så kallade klickbeten. Uppseendeväckande rubriker och speciella nyheter skulle lägga grunden för en ny aktör i Aftonbladets nyhetsrapportering.

Ansvarig för projektet var Ehsan Fadakar, som hade rekryterats från Nyheter24. Lajkat nådde till en början vissa framgångar och hade som mest runt en miljon besökare i månaden. Två år efter att Lajkat hade gått i drift valde man från Schibsted att bolagisera sidan. Lajkat blev ett eget bolag inom koncernen.

Fadakar försvann från projektet till Schibsteds koncernledning, och senare helt från koncernen efter att hamnat i hetluften i samband med #MeToo-kampanjen. Under senare delen av hösten drevs Lajkat av redaktionschefen Filippa Berg och produktägaren Fanny Söderström.

Schibsted har under en längre tid haft tålamod med Lajkats sviktande ekonomi, men gav till slut upp. Nu väljer Schibsted att lägga ner Lajkat. Sex anställda berörs av nedläggningen.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!