Det finns anledning till oro…

Hem Fokus Det finns anledning till oro…
Det finns anledning till oro…
Undra på att Alliansen – och framför allt Moderaterna – verkar tveka inför regeringsuppgiften i höst. Det kan komma en stor ekonomisk smäll som sänker Sverige någon gång under nästa mandatperiod.

Tecknen är illavarslande. De har tolkats av flera oberoende analytiker. Ekonomiprofessor John Hassler är en som har bekymrat sig för Sveriges låga tillväxt. Hans Jensevik, nationalekonom och storstadsutredare, är en annan som oroar sig. Han ser likheter idag med orosmolnen inför krisen i början av 1990-talet och skriver om det på DI-debatt.

Annons

Uttrycket en ’hemsnickrad högkonjunktur’ är obetalbar. Det är Jensevik eget och betecknar den högkonjunktur, uppblåst med offentliga medel, som regeringen och vänstern talar om i Sverige. Den är konstgjord andning, inget värd och kommer att sjunka ihop.

Jensevik konstaterar att skattebetalarna håller på att packa ihop och flytta. Skattekraften urholkas av den låga tillväxten och den höga invandringen. Statistiken visar också att kommunerna blir alltmer utarmade. De betalar ut socialbidrag till migranterna, betalar dem med lokala bidrag som annars skulle ha gått till exempelvis äldreomsorgen.

Staten, som skulle garantera notan, är mindre noga med utbetalningarna till kommunerna. Men medlen är ju hur som helst begränsade och ger man åt en, blir en annan utan. Våra gamla har fått avstå ett välförtjänt välstånd på ålderns höst, eftersom Sverige har tagit emot alldeles för många migranter och på alldeles för generösa grunder.

Runt 2020 kan vi i värsta fall ha en miljon arbetsföra människor i arbetslöshet. Runt 40 procent av dem är invandrare. På detta dystra scenario skall läggas en till synes aldrig sinande ström av beviljade uppehållstillstånd. Det handlar om en grupp människor där många säkert vill ha jobb, men som är så illa rustade för svensk arbetsmarknad att de inte kommer att få det.

Vem har alltså lust att stanna i Sverige och betala skatt? Och vem vill egentligen våga sig på att regera från 2018? Det är inte underligt att M verkar förbereda sig på ytterligare en mandatperiod på läktaren.

 

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!