Drygt 3.000 omplacerade asylsökande till Sverige

Hem Fokus Drygt 3.000 omplacerade asylsökande till Sverige
Drygt 3.000 omplacerade asylsökande till Sverige

År 2015 – under den akuta migrationskris som då rådde – bestämde EU att medlemsstaterna skulle ta emot asylanter, som hade kommit till Grekland och Italien. Nu är omplaceringsarbetet nästan avslutat – 25 länder har tagit emot 33.702 migranter. Sveriges andel blev 3.045. 1.300 ärenden är ännu öppna.

Annons

Efter Tyskland och Frankrike har Sverige tagit emot flest omplacerade.  De flesta som Sverige har tagit emot är syrier och eritreaner. De har först sökt asyl i Grekland eller Italien.

Personer som har bedömts vara säkerhetsrisker har inte ingått i omplaceringsprogrammet, men de italienska och grekiska myndigheterna har bara schematiskt intervjuat migranterna, så det finns fortfarande frågetecken. Nya uppgifter kring vissa av migranterna har kommit fram efter ankomsten till Sverige, t ex rörande krigsbrott.

De omplacerade har inte själva valt land och mottagarländerna har heller inte kunnat påverka vilka de skulle ta emot. Viss matchning utifrån exempelvis familjeband har gjorts i Grekland och Italien. I Sverige har de asylsökande i regel fått tidsbegränsade uppehåll.

Polen och Ungern har inte tagit emot några av de omplacerade asylanterna. Detta enligt Migrationsverket.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!