Exit Ekeroth

Hem Fokus Exit Ekeroth
Exit Ekeroth
Riksdagsledamoten Kent Ekeroth får inte förnyat förtroende av Sverigedemokraterna att sitta på en riksdagsplats nästa mandatperiod. Ekeroth åtalades ju för ett bråk i en krogkö tidigare innevarande mandatperiod, dömdes till ringa misshandel i tingsrätten, men friades i hovrätten i december förra året.

Kent Ekeroth har efter friandet suttit kvar i riksdagen men med reducerade uppgifter mot tidigare. Han lämnade då Justitieutskottet. Möjligen har han hoppats att senare få förnyat mandat och räknat med stöd för detta.

Annons

Partiet har uppenbarligen ändå tyckt att Ekeroths nattliga vanor på krogen mitt i veckan inte kändes lämpliga för en representant i Sveriges lagstiftande församling. Något som NB Nyhetsbyrån har full förståelse för.

Detta var ett nödvändigt steg för SD. Det hade varit svårt att ta in Kent Ekeroth i den politiska värmen igen, friande dom eller ej. Men Ekeroth har ändå haft en hel del stöd ute i leden. Vi får väl se hur han nu hanterar situationen, om han accepterar sitt öde eller ej.

Hur som helst: Det faktum att SD nu tar steget och förklarar Ekeroth för ’non grata’ var visserligen inte alldeles oväntat. Men det visar även tydligt att partiet har uppnått en mognad och att dess ledning har gott omdöme.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!