SKL dömer ut förslaget om ’ensamkommande’

Hem Fokus SKL dömer ut förslaget om ’ensamkommande’
SKL dömer ut förslaget om ’ensamkommande’
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, konstaterar, att regeringens förslag om att ge en ny chans till så kallade ensamkommande att få stanna är mycket otydligt och skapar mängder av frågetecken för kommunerna. Över lag har remissvaren även från Polisen, Sveriges advokatsamfund och UNICEF Sverige varit kritiska.

SKL påpekar, att ett ökat antal uppehållstillstånd innebär flera konsekvenser för verksamheterna ute i kommuner, landsting och regioner. Var skall de ’ensamkommande’ utbildas, vilken kommun har ansvar för dem? Vilken ersättning får kommunerna? Det är även oklart hur många det handlar om, var de befinner sig och hur gamla de egentligen är.

Sedan 2016 har kommunerna rustat ned sina HVB-hem och sagt upp folk. Skall de nu öka beredskapen igen? Får man pengar från staten för dessa nya verksamheter? Man ser inga pengar i förslaget hittills. Framför allt kring ersättningsfrågan är allting väldigt otydligt, enligt SKL, som menar, att regeringen brister i sin konsekvensanalys.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!