Svensk korruption värst i Skandinavien

Hem Fokus Svensk korruption värst i Skandinavien
Svensk korruption värst i Skandinavien
En undersökning från organisation Transparency International visar att Sverige är det land i Skandinavien med störst korruption. Sverige tappar från plats 4 internationellt till plats 6. Framför Sverige finns nu samtliga skandinaviska grannländer.

Även om samtliga nordiska länder ser försämringar avseende korruptionen är utvecklingen sämst i Sverige. På den globala listan ligger Sverige fortfarande bra till, men på Transparency International oroas man över den snabba och relativt stora försämringen för det tidigare stabila Sverige.

Annons

En av orsakerna till Sveriges negativa utveckling är flera myndighetsrelaterade korruptionsärenden. Utöver de mer allmänt kända fallen med Trafikverket och Transportstyrelsen finns flera fall där svenska kommuner och landsting har felat.

Enligt Transparency International är Somalia det mest korrupta landet i världen, tillsammans med Sydsudan, Syrien och Afghanistan. De minst korrupta länderna är Nya Zeeland, Danmark, Finland och Norge i nämnd ordning.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!