Ingen egen majoritet – SD blir vågmästare

Hem Fokus Ingen egen majoritet – SD blir vågmästare
Ingen egen majoritet – SD blir vågmästare
Drygt ett halvår före valet ser det spännande ut, när tre stora opinionsmätningar släpps för februari 2018. Yougov, Novus och Sentio presenterade sina resultat i dagarna. Man skulle kunna sammafatta det: Dystert för Socialdemokraterna, rätt OK för Moderaterna, positivt för Sverigedemokraterna.

Yougov ger ett ordentligt ras sedan januari för Socialdemokraterna: Från 26,2 till 22,4 procent. Sverigedemokraterna ligger strax efter dem på 22,1 procent och Moderaterna är tredje största parti med 20,5 procent.

Annons

Novus ger fortfarande Socialdemokraterna en ordentlig ledning med 28,4 procent, sedan kommer Moderaterna på 23,7 procent och trea Sverigedemokraterna med 17,1 procent. Här ligger S och M rätt stilla medan SD har ökat med 0,6 procentenheter sedan januari.

Sentio ger Socialdemokraterna 24,6 procent (minskar), Sverigedemokraterna 21,9 procent (i stort sett oförändrat) och Moderaterna 21,0 procent (ökar).

Kikar vi på de små partierna ligger Miljöpartiet men även Liberalerna nära eller under fyraprocentspärren. Det ser också dystert ut för Kristdemokraterna, som verkar vara förankrade under fyra procent. Partier som ligger utanför riksdagsspärren är fortsatt en bra bit därifrån. Det är svårt att se att exempelvis Feministiskt initiativ skulle ha en chans till riksdagsplats.

Vad man dock verkar kunna skönja är, att Moderaterna har avstannat i återväxtfasen. Kristerssons ’smekmånad’ är månne i sin slutfas och en del av det M har gått ut med på senare tid kan ha känts motsägelsefullt för väljarna. Detsamma gäller Socialdemokraterna, som inte har funnit sig i sin roll med att tala om ’lag och ordning’. Det verkar inte riktigt gå hem hos väljarna. Vårdfrågorna är fortsatt viktigast, men också där har S problem med trovärdigheten, för vården fungerar inte ordentligt idag.

Socialdemokraterna verkar ha tappat en del till Vänsterpartiet, möjligen för att de har talat för mycket om lag och ordning. Dessutom har man tappat till Sverigedemokraterna av samma skäl, men i det fallet för att det stora regeringspartiet anses ha mindre trovärdighet kring just de frågorna än SD. Väljare tycks ha återgått till Sverigedemokraterna av det skälet.

Hur man än vänder sig i dessa mätningar får varken Alliansen eller den rödgröna sidan egen majoritet. Sverigedemokraterna kommer att ha en viktig roll att spela efter valet om förhållandena fortsatt ser ut ungefär så, som de gör idag. Frågetecknen är förstås Liberalerna och Centerpartiet. Kommer de att vara kvar i Alliansen, eller går de över till vänsterblocket? Och blir Miljöpartiet och Kristdemokraterna kvar?

Vi kommer säkert att se det bölja fram och tillbaka under de kommande månaderna, men en sak kan vi sluta oss till: Sverigedemokraterna fortsätter att sätta agendan i de stora valfrågorna.

Annons

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!