Inget tiggeriförbud i Göteborg

Hem Fokus Inget tiggeriförbud i Göteborg
Inget tiggeriförbud i Göteborg
Det blir inget tiggeriförbud i Göteborg – den här gången heller. Frågan har varit uppe tidigare – i november 2017 – och har nu åter röstats ned av vänstermajoriteten med Socialdemokraterna i spetsen.

Tidigare hade Moderaterna lagt fram ett tilläggsyrkande som rörde tiggeriförbud på några angivna platser, bl a Nordstan, Centralen och Brunnsparken i Göteborg. De fick med sig Sverigedemokraterna på detta, även om SD – så säger man – tyckte att förslaget var tandlöst. Detta röstades dock ned.

Annons

När frågan i dagarna kom upp igen rörande den lokala ordningsstadgan, hade SD ett eget yrkande, där man pekade på att vissa livligt trafikerade platser – med hänsyn taget till ordningsstadgan – skulle få ett tiggeriförbud. Detta röstade dock Moderaterna emot.

Från moderat håll säger man, att det är meningslöst med generella förbud. Den lärdomen hade man tagit av exemplet Vellinge, där Förvaltningsdomstolen nyligen sade ’nej’ till tiggeriförbud i kommunen.

SD säger dock, att man inte alls har lagt ett generellt förbud. Man hänvisar till Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som anger att ordningsstadgan kan gälla vid angivande av vissa livligt trafikerade platser. Sedan får man i de enskilda fallen fastställa vilka dessa platser är. Det skall därför inte räknas som ett generellt förbud utan ett avgränsat.

Sverigedemokraterna i Göteborgs fullmäktige säger sig vara besvikna på Moderaternas ställningstagande denna gång.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!