Anmälningar mot vården ökar stort

Hem Fokus Anmälningar mot vården ökar stort
Anmälningar mot vården ökar stort
Antalet anmälda fall till IVO – Inspektionen för Vård och Omsorg – ökade stort under 2017. Antalet anmälningar ökar samtidigt som befolkningen växer och antalet behandling i svensk sjukvård blir allt fler. Samtidigt är ökningen av de anmälda fallen procentuellt större än befolkningstillväxt och ökad vård.

I Stockholms län ökade antalet anmälda fall till Inspektionen för Vård och Omsorg med över 25%, medan man i Sverige totalt kan se en ökning på 15%. Antalet anmälda fall totalt hamnade på ungefär 8000 år 2017 jämfört med drygt 7000 år 2016.

Annons

IVO konstaterar att ökningen är konstant över tid och att vård relaterad till kvinnor har ökat mest.

Händelser relaterade till vård av kvinnor dominerar bland anmälningarna. Under 2017 handlade nästan 60% av de anmälda fallen om brister i vården av kvinnor. Många anmälningar finns om vård under graviditet och förlossning.

Inspektionen för Vård och Omsorg riktar kritik mot vården och vårdgivarna vid i snitt 4 av 10 av de anmälda fallen.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!