Kyla och värme när Estland firade 100 år

Hem Fokus Kyla och värme när Estland firade 100 år
Kyla och värme när Estland firade 100 år
Den 24 februari firade Estland 100 år. Nationaldagen firades med pompa och ståt, med parader och sång. NB Nyhetsbyrån var på plats mitt i firandet och konstaterar att firandet skiljer sig rejält från firandet den 6 juni. Den enda gemensamma nämnaren är vid en första betraktelse ballongerna. Överallt ballonger i Estlands tre färger – blått, svart och vitt. Lite som minnesbilder av alla blågula balonger på Golfängarna i Sundbyberg…

Kvällen innan Nationaldagen generalrepeteras paraden i på Frihetstorget i Tallinn. Gränderna i Gamla Staden är fyllda av soldater och militära fordon. Estniska soldater med estniska fordon. Brittiska soldater i tunga stridsvagnar och bandkanoner. Danska soldater i svenska stridsfordon 90. Det är lika kallt som mörkt, men känslan är varm. Tummen upp från soldater när estniska förbipasserande vill fotografera, lämna över en blomma i tacksamhet eller bara säga ”Tere!”.

Annons

Tallinn är färgat i blått, svart och vitt. På lyktstolparna de nämnda ballongerna och tygband i de estniska färgerna. Regeringsbyggnaden upp på Domberget, Stenbock-huset, lyser vackert i natten. Folk nynnar på nationalsången på väg hem efter en sen middag eller drink i staden. Alla verkar att se framemot morgondagen.

Nationaldagsmorgon. Vid halvåttatiden på morgonen och i bitande kyla hissas den estniska trikoloren från Långe Hermann. Nationalsång. Det följs av kransnedläggningar vid Vabaduse Väljak – Frihetstorget. Ännu lite mer nationalsång. Sedan drar paraden igång.

På Frihetstorget finns tre militärorkestrar, två estniska och en amerikansk. Torget fylls med trupp, ungefär tusen estniska soldater, några hundra NATO-soldater och elva svenska soldater ur Livgardet. Det är kallt. Snön yr, trots att himlen spricker upp. Presidenten anländer och möts av överbefälhavaren.

Ny nationalsång och inspektion av truppen. Tal av överbefälhavaren, om att freden och friheten alltid måste försvaras. En kortare mässa av den estniska försvarsmaktens ”överstepräst” – och efter ”Amen!” så börjar paraden på riktigt. Truppen vandrar ut från torget, ut på Tallinns gator där tiotusentals ester jublar och får ”handhjärtan” tillbaka av soldaterna. För en svensk är det något nytt. Folk som skriker euforiskt när ett Patriot-batteri rullar förbi eller när en brittisk soldat skriker ”We love You Eesti!” från sin bandkanon.

Det viftas med flaggor, det sjungs och det jublas. Att den estniska försvarsmakten uppskattas av sitt folk råder det ingen tvekan om. Att deras kollegor från andra NATO-länder älskas tycks närmast övertydligt.

Det är svinkallt i luften, men Tallinn har aldrig varit varmare än där och då. Folk som vanligtvis stressar förbi varandra stannar upp och firar den fred och den frihet som man har lärt sig att aldrig att ta för given. Kanske är det just där vi har den största skillnaden mellan Estland och Sverige?

 

Annons

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!