Hårdare straff i specifika ’straffzoner’

Hem Fokus Hårdare straff i specifika ’straffzoner’
Hårdare straff i specifika ’straffzoner’
Den danska regeringen och justitieminister Sören Pape Poulsen (Konservative) menar, att vissa typer av brott bör straffas dubbelt upp i problemområden runt om i Danmark. Det förslaget ligger i det ’gettopaket’ som statsminister Lars Lökke Rasmussen (Venstre) och hans regeringen väntas lägga fram. Detta enligt AB.

Det kan bl a handla om straff för vandalisering, stölder och hot. Men exakt vilka typer av brott som skall omfattas är ännu inte fastställt. Man tänker sig en diskussion kring detta i Folketinget. Syftet är att få bukt med ’parallellsamhällen’.

Viss kritik har riktats mot regeringens kommande förslag. Kritiken handlar framför allt om att alla bör vara lika inför lagen. Skall straffen skärpas, menar kritikerna, bör det gälla alla i hela landet.

Regeringen vill inte peka ut vilka områden som den skärpta lagstiftningen skall beröra. Detta, menar man, får respektive borgmästare fundera kring. Regeringens förslag tas också väl emot av de danska Socialdemokraterna. Partiets rättspolitiska talesperson Trine Bramsen säger, att tanken om speciella ’straffzoner’ låter förnuftig.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!