SD föreslår stora förändringar på riksdagslistan

Hem Fokus SD föreslår stora förändringar på riksdagslistan
SD föreslår stora förändringar på riksdagslistan
Sverigedemokraternas valberedning presenterade under onsdagen ett förslag till riksdagslista. Förslaget innebär stora förändringar i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp. Bland annat kommer kända SD-ledamöter som Kent Ekeroth, Mikael Jansson, Linus Bylund och Jonas Åkerlund försvinna, tillsammans med ett antal mindre namnkunniga ledamöter.

På Sverigedemokraternas presentation av förslaget till ny riksdagslista inför valet i september presenterades flera nya namn. Bland annat kommer nätdebattören Jonas Andersson och polisen Katja Nyberg, som tjänstgör vid Nationella Operativa Avdelningen, att kandidera. Dessutom finns den avhoppade moderaten Patrick Reslow med på listan.

Annons

Katja Nyberg säger till NB Nyhetsbyrån att man kan tolka tonläget bland hennes kollegor som om en stor andel av poliserna delar den värdegrund som Sverigedemokraterna står för. Katja Nyberg är inte orolig över sitt arbete efter att ha meddelat sin kandidatur, men är samtidigt inte säker på att den öppna kopplingen till Sverigedemokraterna inte kan medföra negativa konsekvenser vid sökande av andra tjänster.

NB Nyhetsbyrån fick en intervju med kandidaten Jonas Andersson, nätdebattör och boendestödjare från Skellefteå.

Du går från respekterad nätdebattör till riksdagskandidat för ett parti som i ärlighetens namn inte är speciellt respekterat av de politiska motståndarna. Hur är känslan inför det?

– Jag har alltid följt min egen inre kompass och gjort det som jag tycker och känner är rätt. Det här är en sådan grej. Jag tänker lite naivt att min kandidatur kanske i någon lilla mån kan få SD att bli mer respekterade. 

Har du fått ta emot många tråkiga kommentarer sedan du berättade om kandidatur?

– Inte så mycket ännu faktiskt, men jag anar att det snackas en hel del bakom ryggen hemma i Skellefteå. Däremot har jag fått en översvallande kärlek från mina vänner på nätet. Av 300 kommentarer på mitt facebookinlägg är 295 positiva.

Var det ett svårt beslut att välja att kandidera för Sverigedemokraterna till riksdagen?

– SD har nog fått jobba lite med mig för att få med mig på tåget. Det svåraste beslutet har varit att engagera mig i politiken överhuvudtaget. När jag väl bestämde mig för att kliva in i politiken så var det inte svårt att välja SD.

Annons

Vilka frågor brinner du mest för?

– Det handlar mer om områden. Migrations- och integrationsfrågan är viktigast eftersom den påverkar i princip alla områden. Utöver det så är frågan om yttrande- och åsiktfrihet oerhört aktuell just nu.

Hur ser du på de andra partiernas ovilja att ens prata om samarbete med SD?

– De andra partierna anser tydligen att partipolitiken är viktigare än att se till landets bästa. Det är faktiskt sorgligt. 

Vad tror du om valresultatet 2018 för Sverigedemokraterna, och vilken regeringskonstellation tror du att vi får under 2018-2022?

– Eftersom verkligheten är SD:s bästa valarbetare just nu så är det inte orimligt att sikta mot över 20%. Vad fan skall jag svara på regeringskonstellation…? Förhoppningsvis kan man hoppas på M + SD-regeringen. Huvudsaken är att MP åker ur!

Lek med tanken att Åkesson blir statsminister, bjuder dig på en räkmacka och vill ha dig som statsråd – vilken titel känns då mest attraktiv?

– Jag väljer nog det tuffaste på en gång och väljer migrationsminister…

Riksdagslistan fastställs av Sverigedemokraternas valkonferens 17-18 mars.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!