Moderaterna svänger igen?

Hem Fokus Moderaterna svänger igen?
Moderaterna svänger igen?
Det ser ut som om Moderaterna svänger igen i migrationspolitiken. Efter många år med en policy som omfattade öppna gränser och i princip fri invandring var partiet efter migrationsvågen 2014-15 tvunget att anpassa sig till den opinion som fick Sverigedemokraterna att växa på bekostnad av de övriga partierna, inte minst Moderaterna.

Då det gällde migrationsfrågorna och en restriktivare syn på dessa har SD varit konsekventa i frågan, medan M och S följt efter i spåren och anpassat tonen till Sverigedemokraterna.

Under hösten och vintern, efter det att Ulf Kristersson tog över som partiledare, stängde man visserligen officiellt dörren för samarbete med Sverigedemokraterna, men närmade sig alltså samtidigt SD:s politik vad det gäller migrationspolitiken. Efter att under vintern ha anammat en rätt tuff ton i migrationsdebatten, ser det nu ut som om Moderaterna håller på att tappa väljare till det mer migrationsliberala Centern.

Därför verkar Moderaterna vilja modifiera sina tidigare tongångar – igen. Under hösten/vintern handlade det om att ställa högre krav och göra det svårare att invandra till Sverige. Men i en intervju med DN i veckan talar Kristersson ånyo om att han föredrar det internationella och mångkulturella samhället och lyfter fram Kanada som ett exempel.

Över huvud taget växcker Ulf Kristerssons nya – eller nygamla – attityd en del frågetecken. Han slätar över ett uttalande där Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson krävde redovisning av invandringens kostnader med att det ’kanske var slarvigt formulerat’. Själv hade Kristersson inte uttryckt sig på det sättet, säger han i intervjun.

Kristersson är heller inte positiv till partikollegan Hanif Balis ganska explicita sätt att uttrycka sig på sociala media. även om han inte vill recensera Bali. Så frågan många fortfarande ställer sig är: Var står Ulf Kristersson och Moderaterna egentligen?

 

Christopher Jarnvall

 

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!