Brittisk polis stoppade terrordåd

Hem Fokus Brittisk polis stoppade terrordåd
Brittisk polis stoppade terrordåd
Brittisk polis har tillsammans med MI5 stoppat ett större terrordåd, som skulle riktas mot London. Enligt den plan polisen avslöjat skulle ledaren för gruppen, den 25-årige Umar Ahmed Haque, tillsammans med likasinnade slå till mot 30-tal platser i och runt London. Två av Umar Ahmed Haques vänner greps också.

Under utredningen har brittisk polis fått kännedom om att Umar Ahmed Haque försökt radikalisera 50-60 barn för att dessa skulle kunna vara delaktiga vid terrordådet. Barnen har fått se propagandafilmer från IS, med bland annat avrättningar. Dessutom har inledande träning hållits med flera av barnen om hur man attackerar polis och allmänhet med kniv.

Annons

Attentatsplanerna var i ett inledande skede, men trots det avancerade och utförliga. Attentaten låg enligt brittisk polis något eller några år bort. Attacken skulle ske när gruppen var tillräckligt stor för att slå till mot ett stort antal platser simultant.

Tillsammans med Umar Ahmed Haque greps även den 29-årige Abuthaher Mamun och den 27-årige Muhammad Abid. Samtliga tre har nu ansetts skyldiga av en brittisk domstol. Haque befanns skyldig för två fall av planering av terrorism samt ett fall av informationsinhämtning för att kunna utför terrorism. Mamun befanns skyldig till ett fall av planering av terrorism. Abid befanns skyldig ett fall av informationsinhämtning för att kunna utför terrorism.

Dom mot de tre männen faller under den senare delen av mars månad.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!