Afghaner lämnar Sverige för att lättare få asyl

Hem Fokus Afghaner lämnar Sverige för att lättare få asyl
Afghaner lämnar Sverige för att lättare få asyl
Yngre afghaner som har sökt asyl i Sverige men sedan fått ’nej’ försöker i andra EU-länder och får där ofta en annan behandling. Det rapporterar SR. I flera länder får de också stanna, trots att de redan har sökt asyl inom EU. Europa har alltså inte någon gemensam asylpolitik.

I höstas deklarerade dock EU:s stats- och regeringschefer att man senast den 1 juli i år skall ha en gemensam asylpolitik.

Annons

Under åren 2014-16 kom runt 400.000 afghaner till Europa och blev därmed den näst största gruppen asylsökande efter syrierna. De kom i första hand till Tyskland, Ungern och Sverige, som blev det tredje största mottagarlandet.

Vid Migrationsverket säger man, att vissa länder har en låg bifallsandel när det gäller afghanska asylärenden –  Danmark och Bulgarien till exempel. Sen finns det länder där bifallsandelen är högre och det är exempelvis Italien och Frankrike.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!