SVT fällda – spred ’Fake News’ under terrordådet

Hem Fokus SVT fällda – spred ’Fake News’ under terrordådet
SVT fällda – spred ’Fake News’ under terrordådet
SVT har fällts av Granskningsnämnden för Radio och TV för sin rapportering i samband med terrordådet på Drottninggatan 7 april 2017. Granskningsnämnden konstaterar att SVT:s direktsändning stred mot kravet på saklighet. Stark kritik har från flera anmälare riktats mot SVT:s utsända reporter Kerstin Holm, som anses ha agerat på ett undermåligt sätt.

I samband med terrordådet på Drottninggatan i centrala delarna av Stockholm den 7 april 2017 spreds flera falska uppgifter om dådet. SVT bidrog till att sprida de falska uppgifterna, som handlade om påstådd skottlossning vid kollektivtrafikens knutpunkt Fridhemsplan. Dessutom rapporterade SVT om obekräftade uppgifter om skottlossning vid Gullmarsplan.

Annons

Granskningsnämnden för Radio och TV riktar nu kritik mot hur SVT skötte sin rapportering under de dramatiska timmarna efter terrordådet. Sändningen stred  enligt Granskningsnämnden mot kravet på saklighet.

I flera anmälningar till Granskningsnämnden riktas också stark kritik mot SVT:s utsända reporter Kerstin Holm. Holm anses ha skött sin uppgift i anslutning till Drottninggatan på ett sätt som förtjänar stark kritik. Holm har enligt anmälare varit ”oseriös” och  ”oprofessionell”. Dessutom anses Kerstin Holm genom sitt ha bidragit till ”en stressad situation”. Hon skapade också ”rykten genom de intervjuer som genomfördes”.

Granskningsnämnden för Radio och TV konstaterar att SVT under ett sällsynt kritiskt händelseförlopp brustit, och att SVT faktiskt bidrog till att sprida falska nyheter om terrordådets omfattning.

Länk till granskningen finns här.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!