Provrörsbefruktning snart enda hoppet rädda trubbnoshörningar

Hem Fokus Provrörsbefruktning snart enda hoppet rädda trubbnoshörningar
Provrörsbefruktning snart enda hoppet rädda trubbnoshörningar
Det finns endast tre kända exemplar kvar av arten trubbnoshörning, varav två yngre honor och en betydligt äldre hane. Hanen, vid namn Sudan, har en sviktande hälsa och förväntas inte leva mycket längre. Hoppet att kunna rädda arten står nu till provrörsbefruktning av trubbnoshörningshonorna.

De sista tre kända exemplaren av arten trubbnoshörningar lever i ett reservat i Kenya, inhängnade. Den sista hanen har under en tid fått se sin hälsa svikta, och trots att hanen Sudan den senaste veckan verkat återhämta sig anses prognosen dålig. Sudan är 45 år gammal, medan honorna Fatu och Najin är 18 respektive 28 år. De tre djuren skyddas dygnet runt av beväpnade vakter i en större inhängnad.

Sista hoppet till att rädda arten anses vara en lyckad provrörsbefruktning. Sudan har de senaste fyra åren varit oförmögen att försöka rädda arten på naturlig väg. För att samla in pengar till en provrörsbefruktning startades ett Tinder-konto till Sudan. Detta har gett ett större belopp pengar, och ännu fler supportrar för Sudan.

Sudan lider av infekterade liggsår som förvärras av trubbnoshörninghanens trötthet, som medför att han ligger för mycket.

På Kolmårdens djurpark föddes 1995 trubbnoshörningen Nelson, som blev något av en rikskändis. Nelson föddes med en obotlig hjärnsjukdom och avled blott elva dagar gammal. Nelsons yngre bror Newton avled också vid en tidig ålder, ett och ett halvt år gammal – av hjärtsvikt.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!