Regeringens felaktiga signaler

3EF7A40E-24FD-4BC5-839E-FFE6AAD566B7
Det lever tiotusentals människor i Sverige. De skall inte vara här. De har fått avslag och borde fara hem. De gömmer sig, obstruerar. Polisen vet på ett ungefär hur många det rör sig om. Men ingen vet säkert. En gissning är runt 50.000 plus/minus.

Regeringen aviserar nu att man – temporärt i tre år – skall ge 120 miljoner per år till ’hemlösa unga’ som bor på gatan. Det blir 360 miljoner. Minst. Pengarna skall kanaliseras via Röda korset och andra hjälporganisationer.

Regeringen tror förstås att detta skall ge dem litet good will. Det kommer de säkert att få också av vissa kretsar.

Men kom nu ihåg detta: Ett antal av dessa ’hemlösa’ som skall få våra skattepengar skall över huvud taget inte vara i Sverige. De har fått avslag på sin asylansökan. De borde vara hemma nu – eller i alla fall på väg. Men de stannar kvar ändå.

Detta är totalt kontraproduktivt. Att först ge ett utvisningsbeslut. Sedan ge pengar till den som inte har lust att åka hem. Är det ansvarsfull politik? Eller är det felaktig signalpolitik? Vi skulle säga det senare.

Nu har Justitiekanslern dessutom sagt ’nej’ till regeringens förslag om att ge 9.000 ’ensamkommande’ en andra chans att få stanna och gå i svensk skola. Frågan är: Kommer man att runda JK eller har vi snart ytterligare 9.000 ’hemlösa unga’ på gatan som inte vill fara hem?

Fundera på vad detta till slut innebär för Sverige. Vi har ackumulerade problem som riskerar att skapa ett krisläge.

Och förresten: För 120 miljoner per år kan man även anställa mellan 250 och 300 sjuksköterskor. Bara som en jämförelse…

 

Christopher Jarnvall

Chefredaktör

Jag heter Christopher Jarnvall och har under många år fört offentliga samtal med stora delar av samhället. Under åren har jag hunnit med att vara politisk redaktör i dagspressen och har under ett par decennier givit ut nyhetsbrev kring olika ämnesområden. Sedan kom sociala media med alla dess möjligheter… Jag är intresserad av att läsa nyheter sådana de är och med alla fakta på bordet. Därför kommer jag att skriva om det som sker just utifrån den förutsättningen. Det skall handla mycket om samhälle – inte minst vård, omsorg och säkerhet. Mina värderingar väver jag inte in i nyhetsartiklarna. Dem sparar jag till de kommentarer jag skriver vid sidan av de rena nyhetsartiklarna. Jag kommer också att hålla mina värderingar till min sida ’Samtal med samhället’.