Pionjärflygaren Amelia Earhart återfunnen

Hem Fokus Pionjärflygaren Amelia Earhart återfunnen
Pionjärflygaren Amelia Earhart återfunnen
Amelia Earhart var en kvinnlig amerikansk pilot och äventyrerska. Hon var den första kvinnan som, drygt trettioåring, flög över Atlanten – från väst till öst – 1928. Hon hade då sällskap av två pilotkolleger.

År 1937 gjorde hon ett försök att flyga runt jorden, men efter någon månad försvann hon tillsammans med flygplanet och navigatören Fred Noonan någonstans över Stilla havet. Man fann dem aldrig och 1939 dödförklarades Earhart.

Året därpå hittades kvarlevorna av en strandsatt människa på en avlägsen ö i Stilla havet, den lilla Nikumaroro, belägen cirka 290 mil sydväst om Hawaii. En skalle och ett antal ben av en människa samt en kvinnosko återfanns. Liksom en flaska Benedictine-likör, en dryck Earhart brukade bära med sig. I alla år trodde man att benresterna hade tillhört en man. Detta hade fastställts redan 1941.

Skelettdelarna har sedermera försvunnit och man har alltså inte kunnat analysera dem med moderna metoder. Nu, med nya alternativa undersökningsmetoder, har det med 99 procentig säkerhet konstaterats, att det faktiskt handlar om Earharts ben. Detta enligt nya rön, som BBC.com skriver om.

Man har använt fotografier liksom Earharts pilotlicens och körkort för att göra en bedömning av hennes kroppsproportioner. Man har då funnit att dessa matchar de skelettdelar som återfanns 1940. Kvarlämningarna tillhörde en kvinna av europeiskt ursprung över medellängd, vilket Earhart var.

Earharts minne högtidlighålls med jämna mellanrum och hon ansågs vid tiden för sitt försvinnanade vara en av världens mest berömda kvinnor.

Hon var samtida med den brittisk-kenyanska pionjärpiloten Beryl Markham, som blev den första kvinnan att ensam flyga över Atlanten – från öst till väst – 1936. Markham levde dock till hög ålder, gav ut självbiografin ’West with the Night’ 1942 (svensk översättning: ’Västerut i natten’) och dog i Kenya 1986.

 

Christopher Jarnvall