Regeringen vill förbjuda religiösa friskolor

Hem Fokus Regeringen vill förbjuda religiösa friskolor
Regeringen vill förbjuda religiösa friskolor
Regeringen vill förbjuda religiösa friskolor. Det meddelas idag i samband med en pressträff. Kunskapslyfts- och gymnasieminister Anna Ekström och civilminister Ardalan Shekarabi talar om ej önskvärd könsuppdelning och ’åsikter som inte hör hemma i svensk skola’.

Socialdemokraterna har ett tidigare kongressbeslutet från 2017 kring frågan, där man beslöt att förbjuda alla religiösa inslag i skolan. Det verkar framför allt vara könsuppdelningen i muslimska skolor regeringen vill komma åt.

Förbudet Kommer i första hand att beröra muslimska och kristna friskolor. De judiska skolorna undantas från förbudet. Genom ett förbud menar regeringen, att man bör kunna minska segregationen i samhället. De religiösa skolor som finns idag måste omvandlas till vanliga skolor.

I dagsläget saknas dock en riksdagsmajoritet kring ett förbud mot religiösa friskolor, varför regeringen ber oppositionen att sluta upp bakom ett regeringsförslag.

 

Christopher Jarnvall