Regeringen vill förbjuda religiösa friskolor

2875E123-C243-4D2E-A82F-09746A911088
Regeringen vill förbjuda religiösa friskolor. Det meddelas idag i samband med en pressträff. Kunskapslyfts- och gymnasieminister Anna Ekström och civilminister Ardalan Shekarabi talar om ej önskvärd könsuppdelning och ’åsikter som inte hör hemma i svensk skola’.

Socialdemokraterna har ett tidigare kongressbeslutet från 2017 kring frågan, där man beslöt att förbjuda alla religiösa inslag i skolan. Det verkar framför allt vara könsuppdelningen i muslimska skolor regeringen vill komma åt.

Förbudet Kommer i första hand att beröra muslimska och kristna friskolor. De judiska skolorna undantas från förbudet. Genom ett förbud menar regeringen, att man bör kunna minska segregationen i samhället. De religiösa skolor som finns idag måste omvandlas till vanliga skolor.

I dagsläget saknas dock en riksdagsmajoritet kring ett förbud mot religiösa friskolor, varför regeringen ber oppositionen att sluta upp bakom ett regeringsförslag.

 

Christopher Jarnvall

Chefredaktör

Jag heter Christopher Jarnvall och har under många år fört offentliga samtal med stora delar av samhället. Under åren har jag hunnit med att vara politisk redaktör i dagspressen och har under ett par decennier givit ut nyhetsbrev kring olika ämnesområden. Sedan kom sociala media med alla dess möjligheter… Jag är intresserad av att läsa nyheter sådana de är och med alla fakta på bordet. Därför kommer jag att skriva om det som sker just utifrån den förutsättningen. Det skall handla mycket om samhälle – inte minst vård, omsorg och säkerhet. Mina värderingar väver jag inte in i nyhetsartiklarna. Dem sparar jag till de kommentarer jag skriver vid sidan av de rena nyhetsartiklarna. Jag kommer också att hålla mina värderingar till min sida ’Samtal med samhället’.