Tysk polis mot de utländska klanerna

Hem Fokus Tysk polis mot de utländska klanerna
Tysk polis mot de utländska klanerna
I åratal har Berlin varit en högborg för kriminella klaner med ursprung i utlandet. Tusentals personer från släkter med – oftast – arabiskt urspring behärskar hela stadsdelar, ägnar sig åt droghandel, prostitution och annan kriminalitet. Ofta handlar det också om lagliga verksamheter som ’tvättar’ pengar och fungerar som täckmantel åt den olagliga. Det är därför svårt att komma åt de kriminella. Det skriver tyska Focus.de.

Men klanerna finns över hela Tyskland. Brottsbekämpningen blir också desto svårare, eftersom de kriminella inte drar sig för att sabotera utredningar och hämnas på poliser som är alltför ivriga att bekämpa brottsligheten. Man stör även polisen genom att irritera den och exempelvis filma dess verksamhet. Ofta handlar det om att misskreditera enskilda poliser. De kriminella vill visa att staten håller på att förlora kontrollen.

Eftersom en stor del av prostitutionen kontrolleras av klanerna, sprider de också sex-rykten för att misstänkliggöra polisen. En annan metod är att invadera brottsplatser med stora delar av släkten till en fasttagen brottslingar. Det kan då vara svårt för polisen att gå iland med operationer av det slaget. Det kan också röra sig om verbala hot: Vid en insats ser plötsligt polisen att man konfronterar en hel grupp, där man hade för avsikt att göra en punktinsats och ta en enstaka brottsling.

En metod för att stressa polismän och andra statstjänstemän är att placera ut en medlem ur klanen för att bevaka huset där statstjänstemannen bor. Det är inte straffbart att bevaka ett hus där det exempelvis bor en polis, men det framstår som mycket provokativt.

Taktiken att ge sig på polisen är inte unik för de kriminella klanerna. Även vänsterextremisterna sysslar med samma metoder. Det är tillåtet att filma tyska polisinsatser, så länge polisens arbete inte störs. För att i någon mån kunna svara med samma mynt, vill den tyska polisen nu utrusta sig med kroppskameror för att kunna identifiera kriminella och provokatörer. Det är en metod som skall prövas även i Sverige.

 

Christopher Jarnvall