Blinda och döva förlorar ersättning

Hem Fokus Blinda och döva förlorar ersättning
Blinda och döva förlorar ersättning
Landets döva och blinda har tidigare fått handikappersättning på 1344 kronor, 1979 kronor eller 2576 kronor per månad. Ersättningen har varit skattebefriad- Enligt ett lagförslag från regeringen skall denna generella ersättning, grundad på hur mycket stöd den handikappade behöver, nu avvecklas. Istället skall den döva eller blinda få ett individuellt bidrag där den handikappade behöver styrka sina extra utgifter. Förslaget möts nu av stark kritik från organisationer för landets döva och blinda.

Riksförbunden för landets döva och blinda riktar stark kritik mot regeringens förslag om att avveckla den schablonersättning som de gravt hörselskadade och blinda får. Schablonersättningen skall ersätta de extra utgifter som den handikappade drabbas av i livet.

Regeringens förslag innebär att den handikappade skall kunna redovisa sina extra kostnader med kvitton. Den handikappade ersätts enligt regeringens förslag sedan med ett individuellt bidrag. Synskadades Riksförbund ifrågasätter förslaget de deras medlemmar av lättförståeliga skäl har svårt med kvittohantering.

Regeringen och regeringspartiernas företrädare i socialutskottet förstår oron för förändringarna, men öppnar upp för statligt stöd för att assistera de blinda med kvittohantering.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!