Problem för polisen – förvar fullbelagda

Hem Fokus Problem för polisen – förvar fullbelagda
Problem för polisen – förvar fullbelagda
Polisen har under flera månaders tid tvingats släppa personer som skall avvisas eller utvisas ur landet. Migrationsverkets förvar har varit fullbelagda.

Polisen har cirka 17 000 utvisningsärenden att hantera där Migrationsverket begärt assistans att verkställa utvisningen. I ungefär 12 000 av de dessa ärenden har polisen ingen aning om var den som skall utvisas befinner sig. När polisen påträffar en av de personer som skall utvisas finns ingen plats på Migrationsverkets förvar, och den påträffade personen släpps fri.

På Migrationsverkets fem förvar finns i dagsläget plats för cirka 360 personer. En utbyggnad med ytterligare 150 platser är på gång eller under projektering. Gränspolisen ser utbyggnaden som otillräcklig, då man anser sig behöva minst ytterligare 800 platser för att kunna hantera utvisningsärenden på ett korrekt sett.

Migrationsverket redovisar att man har haft fullt på sina förvar sedan flera månader. Antalet utvisningar som polisen verkställer uppgår till cirka 4000  per år. Regeringen angav efter flyktingströmmen till Sverige ett behov av att utvisa 80 000 personer som inte har rätt att vistas i Sverige.

 

Fredrik Antonsson

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!