Stora neddragningar för dansk public service

Hem Fokus Stora neddragningar för dansk public service
Stora neddragningar för dansk public service
Den danska regeringen föreslår stora nedskärningar av DR – Danmarks Radio. DR bedriver Danmarks public service med sex olika TV-kanaler samt fyra radiokanaler. Regeringen vill dra ned budgeten för DR med 20% och avveckla licensen för att istället finansiera public service via skattsedeln.

Ambitionen med förändringen är att skapa ett mer fokuserat DR, med mer spets och mindre bredd. Dessutom vill regeringen med förslaget skapa en bättre balans i landets medieutbud, mellan DR och de privata aktörer som sänder i Danmark.

Under en femårsperiod skall kostnaderna för dansk public service minska med 20%, och inledas 2019 när nuvarande medieavtal löper ut. Som en del av förändringsarbetet vill den danska regeringen avveckla den licensavgift som finansierar DR. Istället vill man finansiera dansk public service genom skattsedeln.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!