Förskolor under press – personal vill lämna

Hem Fokus Förskolor under press – personal vill lämna
Annons
Förskolor under press – personal vill lämna
Det är kris på många svenska förskolor. Fackförbundet Kommunals undersökning visar på stora problem i förskolan. Många barnskötare funderar på att lämna yrket.

Fackförbundet Kommunal undersökte förhållandena på landets förskolor genom en medlemsundersökning. Undersökningen påvisade stora brister i svensk förskola, med personalbrist och stor press på den personal som finns.

Annons

Allt större barngrupper, allt mindre personaltäthet, tilltagande oro och allt högre ljudnivåer på förskolan nämns som problem i undersökningen. I sydöstra Sverige anger var tredje barnskötare att man upplever det psykiskt ansträngande på arbetsplatsen varje arbetsdag.

Enligt undersökningen utsätts 30% av förskolebarnen för uppenbara och onödiga risker på förskolorna någon gång i veckan. Samtidigt var rapporterade 65% av barnskötarna om en bristfällig bemanning på deras arbetsplats vid ett eller flera tillfällen per vecka.

Undersökningen visar att var fjärde barnskötare funderar på att lämna yrket till följd av arbetsmiljöproblemen, med personalbrist och stress. Det saknas redan idag barnskötare på de svenska förskolorna och det behövs under 2018 anställas över 2000 nya barnskötare.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!